Heb ik een doorverwijzing van mijn eigen tandarts nodig?
U heeft géén doorverwijzing vanuit uw tandarts nodig.
Is het eigenlijk wel normaal om zo angstig te zijn voor de tandarts?
Bang zijn voor de tandarts is niets om u voor te schamen. Ruim 1 miljoen Nederlanders zijn zo bang voor de tandarts dat waardoor zij een bezoek aan de tandarts zo lang mogelijk uitstellen of helemaal niet gaan. De Narcose Tandarts staat voor u klaar deze mensen en biedt u een oplossing.
Zijn jullie een soort angst-tandarts?
Ja en nee. De narcose is een goed middel om in bijzondere gevallen toch tandheelkundige zorg te kunnen verrichten. Bij angstige mensen. Maar ook bij lichamelijk gehandicapten en kinderen bij wie behandelen zonder narcose problematisch is.
Verwijderen jullie ook verstandskiezen?
Ja, dit behoort ook tot de mogelijkheid. Maar wij hebben dan wel een verwijzing nodig van uw tandarts of een kaakchirurg, inclusief foto’s! Aan de hand van deze foto kunnen wij beoordelen of wij deze kiezen ook daadwerkelijk kunnen verwijderen! Het zou vervelend zijn dat zonder een foto te hebben gezien u op de dag van uw behandeling te horen krijgt dat wij ze toch niet kunnen verwijderen. Hiermee willen wij deze teleurstelling voorkomen en vragen daarom om een foto. Mocht u niet over een foto beschikken dan kan deze altijd nog bij ons in de praktijk gemaakt worden, maar kunnen wij niet garant staan voor een behandeling.
Merk ik echt niets van de behandeling?
Tijdens de behandeling bent u volledig onder narcose en merkt u niets van de tandartsbehandeling en voelt u ook geen pijn. De anesthesioloog en zijn assistent blijven tijdens de hele behandeling op u letten. Pas wanneer de tandarts helemaal klaar is laat hij u ontwaken.
Is algehele narcose veilig?
Door verbetering van de bewakingsapparatuur, het beschikbaar komen van moderne geneesmiddelen en door een goede opleiding van de anesthesioloog en diens medewerkers is anesthesie tegenwoordig zeer veilig. Ondanks alle zorgvuldigheid zijn complicaties niet altijd te voorkomen. Zo kunnen er bijvoorbeeld allergische reacties op medicijnen optreden.
Wat voor soort narcose wordt er eigenlijk gebruikt?
We werken alleen met veilige, patiëntvriendelijke narcosemiddelen. Via een infuusslangetje in uw arm krijgt u van de anesthesioloog een middel toegediend. Precies voldoende om in slaap te vallen en uw angst en zorgen te vergeten.
Moet ik na de narcose een tijdje bijkomen?
Het narcosemiddel werkt heel vlug en is ook snel weer afgebroken. Hierdoor bent u direct na de behandeling wakker en wordt misselijkheid voorkomen. U kunt ongeveer 30-45 minuten na uw behandeling met de begeleiding naar huis. Wel moet u ervoor zorgen dat er iemand bij u is, zodat u met de auto naar huis kunt. U kunt niet met het openbaar vervoer naar huis.
Werken jullie ook met lachgas?
Nee. Over de mogelijke bijwerking van lachgas is nog onvoldoende bekend. Die onzekerheid is voor ons voldoende om er helemaal niet mee te werken. De Narcose Tandarts gebruikt alleen met bewezen veilige oplossingen.
Bent u duurder dan een “gewone” tandarts?
Nee. De Narcose Tandarts hanteert voor de tandheelkundige behandeling de normale tarieven zoals landelijk afgesproken in het College Tarieven Gezondheidszorg. Hierdoor wordt de behandeling vaak geheel of gedeeltelijk vergoed door uw ziektekostenverzekering bij een tandartspakket. Aan de narcose zijn wel kosten voor u verbonden, deze kosten komen niet voor vergoeding in aanmerking.
Begint de behandeling meteen?
Dat u bij ons komt is al een hele stap. Daarom maken we eerst een afspraak met u voor een intakegesprek. We bekijken dan wat er bij u gedaan moet worden. Dit doen we door een röntgenfoto te maken en een onderzoek met een spiegeltje in uw mond. Daarna maken we samen met u een behandelplan en krijgt u een indicatie van de kosten. Daarna kan pas de behandeling onder narcose worden ingepland.
Behandelen jullie alles in één keer?
Dat proberen we wel. Zeker omdat veel patiënten niet direct in de buurt wonen. Maar een narcose mag ook weer niet te lang duren. Twee uur is zo ongeveer het maximum. Het kan dus zijn dat er meerdere afspraken nodig zijn.
Waarom moet ik nuchter zijn voor een behandeling?
Voor een algehele anesthesie is het belangrijk dat u vooraf niets gegeten of gedronken hebt. Niet omdat u na de algehele anesthesie misselijk zou kunnen zijn of moet overgeven, maar vooral omdat de maaginhoud tijdens de algehele anesthesie vanuit de maag naar de longen kan lopen. Hierdoor ontstaat een levensgevaarlijke situatie met als gevolg een longontsteking die vaak niet meer te genezen is.
Hoe lang van te voren moet ik nuchter zijn?
Op de dag van uw afspraak (deze gaat in om 00.00uur) vragen wij u het volgende:
- Om 20 minuten voor uw behandeling aanwezig zijn, houdt rekening met files;
- Eten mag u: tot 6 uur voor uw behandeling: 2 beschuiten met jam of kaas. Daarna niets meer;
- Alleen water te drinken tot 2 uur voor de behandeling maximaal 2 glazen;
- Niet te roken;
- Make-up, lenzen, nagellak, kunstnagels zijn niet toegestaan;
- Meenemen: Identiteitsbewijs, handdoek en trui;
- U zorgt voor persoonlijke begeleiding die met u meekomt en u met de auto naar huis brengt.
Indien u niet nuchter op uw afspraak verschijnt, waardoor de behandeling niet door kan gaan, zullen wij u de volledige kosten van de narcose in rekening brengen. Wij hanteren het nuchterheidbeleid conform de richtlijnen van de Nederlandse Vereniging voor Anesthesiologie (NVA). Wij gaan ervan uit dat u het nuchterbeleid omwille van uw eigen veiligheid opvolgt.